top of page

ÜAK'IN 9 AÄžUSTOS 2023 TARÄ°HLÄ° DUYURUSU VE DOÇENTLÄ°K BAÅžVURULARI Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° MERAK EDÄ°LENLER

Kıymetli bilim insanları ve doçent adayları
YükseköÄŸretim Genel Kurulu'nun 15.06.2023 tarih ve 10 sayılı oturumunda alınan 2023.10.183 sayılı kararıyla doçentlik baÅŸvuru ÅŸartlarında bir takım yeniliklere gidilmiÅŸtir. Makale, kitap, kitap bölümü, bilimsel araÅŸtırma projesi, kongre ve sempozyum gibi akademik çalışmaların daha nitelikli hale getirilmesi amaçlanan deÄŸiÅŸikliklerden "Kongre ve Sempozyumlar"la ilgili merak edilen hususlar aÅŸağıya çıkarılmıştır. 


KONGRE VE SEMPOZYUMLARLA Ä°LGÄ°LÄ° Ä°STENÄ°LEN YENÄ° DÜZENLEME
ÜAK Genel Kurulunca alınan yeni karar EKÄ°M 2023 döneminde DOÇENTLÄ°K baÅŸvuru yapanlar için uygulanmayacaktır. Yeni düzenleme 2024 yılında DOÇENTLÄ°K baÅŸvurusu yapacaklar için geçerli olacaktır. Bu sebeple  EKÄ°M 2023 döneminde baÅŸvuru yapacakların bugüne kadar katılmış oldukları ve bundan sonra da Ekim 2023 tarihinden öncesine kadar katılacakları Bilimsel Etkinlikler (eski yönetmeliÄŸe uygun olanlar) geçerli olacaktır.
2024 Yılında uygulanacak olan yeni DOÇENTLÄ°K kriterlerine göre "kongrelerde olması gereken nitelikler" aÅŸağıdaki gibidir
(Önemli not: Akademik teÅŸvik kriterleri farklıdır)

SORU - CEVAP
SORU 1) Yeni düzenlemeyle kongreler kaç ÅŸekilde kategorize edilmiÅŸtir?
CEVAP 1) Yeni düzenlemeyle Kongreler bildiri kitapçığının taranma esasına göre ikiye ayrılmıştır
Bildiri Kitapları  Web of Science (CPCI)'de Yayınlanan Kongreler
Sunumunu yapmış olduÄŸunuz bildirinin özeti ya da tam metni CPCI'de taranıyorsa bir bildiri için doçentlik baÅŸvurusunda bir bildiri için 5 puan verilecektir. 
Bildiri Kitapları Web of Science (CPCI)'de Yayınlanmayan Kongreler
lSunumunu yapmış olduÄŸunuz bildirinin özeti ya da tam metni CPCI'de taranmıyorsa ve çalışmanız ISBN'li bildiri kitabında yayınlanmışsa doçentlik baÅŸvurusunda  bir bildiri için 3 puan verilecektir. 


SORU 2) Yeni düzenlemeyle "uluslararası" ve "ulusal" kongrelerin puanlaması nasıl yapılacaktır ?
CEVAP 2) Yeni düzenlemeye göre gerek ulusal ve gerekse de uluslararası kongreler puanlama açısından eÅŸit statüye alınmıştır. Katılmış olduÄŸunuz kongre ulusal ya da uluslararası statüde olsun bildiri kitapları CPCI'de taranıyorsa bir bildiri için 5 puan, CPCI'de taranmıyorsa bir bildiri için 3 puan verilecektir

SORU 3) Katıldığım kongrelerin hiç birisinin bildiri kitabı CPCI'de taranmıyor. Bu durumda Doçentlik ÅŸartlarını kongreler baÄŸlamında saÄŸlayamayacak mıyım?

CEVAP 3) Yeni düzenlemeyle makaleler için belirli alanlarda ve belirli sayıda TR dizinde taranması, SCI, SSCI gibi endekslerde taranması ÅŸartı varken kongre katılımları için mutlaka CPCI'de taranan bir kongreye katılmış olma ÅŸartı bulunmamaktadır. Yeni düzenlemede Bilimsel Toplantı baÅŸlığı altında CPCI'de taranan ya da taranmayan kongrelere katılarak bu kategoride en az 5 puan en çok 10 puan alınabileceÄŸi ÅŸartı bulunmaktadır. Yani bir adet CPCI'de taranan bildiri sunarak 5 puan alınabileceÄŸi gibi 2 adet CPCI'de taranmayan bildiri sunarak toplamda 6 puan alınarak da Bilimsel Toplantı kategorisinde asgari 5 puan alma ÅŸartı saÄŸlanmış olacaktır. 

SORU 4) Katılacağım bilimsel toplantılarda %51 yabancı katılım şartı bulunmakta mıdır?
CEVAP 4) Doçentlik kriterlerine göre katılacağınız kongrede %51 yabancı katılım ÅŸartı bulunmamaktadır. Bu ÅŸart "akademik teÅŸvik" için geçerlidir. Doçentlik için katılacağınız uluslararası kongrelerin bilim kurulunda en az 5 yabancı uyruklu akademisyen olması gerekmektedir. Doçentlik için katılacağınız ulusal kongreler için bilim ya da düzenleme kurullarında yabancı akademisyen olması ÅŸartı bulunmamaktadır.

SORU 5) Yeni düzenlemeye göre katılacağım kongre organizasyonunun niteliÄŸiyle ilgili neye dikkat etmem gerekir?
CEVAP 5) BilindiÄŸi üzere gerek dünyada ve gerekse de ülkemizde "peredator" olarak niteleyebileceÄŸimiz çok sayıda kongre ve akademik etkinlik düzenlenmektedir. Pek çok kongrenin gerek düzenleme kurulu ve gerekse de bilim kurullarına yazılan isimler internet ve diÄŸer kaynaklardan kopyalanarak oluÅŸturulmakta ve söz konusu kurulların üyelerinin bu etkinlikle ilgili hiç bir bilgisi bulunmamaktadır. Özellikle kongrelere "uluslararası" görünüm kazandırmak isteyen "peredator" organizatörler yurt dışındaki üniversite web sitelerinden aldıkları akademisyen isimleriyle sahte kurullar oluÅŸturmakta ve bu ÅŸekilde niteliksiz bilimsel etkinlikler düzenlemektedirler. ÜAK Genel Kurulunun aldığı son kararla yaptığı en önemli yeniliklerden birisi de "düzenleme kurulu üyesi akademisyenlerin" resmi yazı ile görevlendirilmeleri ÅŸartıdır. Böylece düzenleme kurulu üyelerinin statülerine resmiyet kazandırılmaktadır. Ayrıca kongre ve bilimsel toplantıların tüzel kiÅŸiliÄŸe haiz kurumlarca yapılabilmesi de yine önemli bir karardır.

Ä°KSAD Enstitüsü'nün düzenlediÄŸi bilimsel etkinler ilk günden itibaren ÜAK'ın son düzenlemesinde belirttiÄŸi nitelikleri haizdir. Kongrede sunumu yapılan özet metin ve tam metinler hakem denetiminden geçmekte ISBN'li bildiri kitaplarında yayınlanmaktadır. Doçentlik baÅŸvurularında 3 puan kategorisinde deÄŸerlendirilen kongrelerimizin düzenleme ve bilim kurulu üyeleri "resmi görevlendirme yazısı" ile görevlerini icra etmektedirler. 

bottom of page